Voedselbos Klein Renneborg

Druivensap

Appelsap

Ieder jaar is het weer afwachten of de fruitbomen veel of weinig opbrengst geven. Hebben ze het voorgaande jaar overvloedig vruchten gedragen dan hebben ze meestal het jaar daarop weinig of geen vruchten aan de boom. Dit heet een beurtjaar. Vooral bij appels is dat het geval. Omdat wij een mooie soortenspreiding hebben is er toch elk jaar wel een mooie oogst.  Wij hebben Groninger Kroon, Zoete Kroon, Zedeling (Bramleys Seedling) Transparente de Croncels, Lunterse Pippeling en Zoete Ermgaard. 

De meeste vruchten eten we na de oogst gelijk op. Hebben we een overvloed aan vruchten dan gaan we ze verwerken tot sap, jam of fruitleer.

Onze appels laten we persen bij een mobiele pers. Onze “vaste” mobiele pers is Golden Raand in Uithuizen.  Het sap wordt tot 80 graden verhit en is daardoor ongeopend tenminste een jaar houdbaar. De appels worden zuurstofarm geperst zodat vitamines en antioxidanten behouden blijven.

rode framboos

Fruitleer

Jam

handperen aan de boom

Wanneer je fruit over hebt of tegen de houdbaarheid aanzit  dan kun je daar fruitleer van maken. Dit is heel eenvoudig te maken. Je pureert het fruit met een staafmixer je spreidt de fruitpuree uit op een droogtray. Droog de puree in een droogoven ca. 8 uur. Laat afkoelen en rol er kleine matjes van. 

Lekker als tussendoortje!

Jam is heerlijk en makkelijk om te maken. Van rijp fruit maken we pruimen-, bramen- aalbessen- en frambozenjam. Ook mixen we verschillende fruitsoorten. Dit jaar gaan we voor het eerst vijgenjam maken en het lijkt ons leuk om kruiden en specerijen toe te voegen.

bessenstruik wit

Geen berichten gevonden!