Voedselbos Klein Renneborg

Bomenstichting

Als contactpersoon van de Bomenstichting zet Henk Kiers zich in voor bomen en is hij het gezicht van de Bomenstichting in Westerwolde.  In eerste instantie via overleg en goede samenwerking met de gemeente, maar als het moet door het voeren van procedures. Daarbij komt zijn vroegere beroep als advocaat goed van pas. 

Over de Bomenstichting: Beschermers van het Groene Erfgoed

Sinds 1970 zet de Bomenstichting zich in voor de bescherming, het behoud en de waardering van bomen in Nederland. Als toonaangevende organisatie op dit gebied, richt de Bomenstichting zich op alle soorten bomen, van monumentale exemplaren tot stadsbomen en bomen in het buitengebied.

Missie van de Bomenstichting

De missie is simpel: zorgen dat bomen de aandacht en zorg krijgen die ze verdienen. Bomen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Ze bieden schaduw, verbeteren de luchtkwaliteit, bevorderen de biodiversiteit en verrijken het landschap. De Bomenstichting streeft ernaar om zowel huidige als toekomstige generaties te laten profiteren van een groenere wereld. Dit door middel van educatie, onderzoek en actieve bescherming van bomen.

Wat doet de Bomenstichting?

  • Bescherming en Behoud: Documenteren van monumentale bomen en inzet voor hun bescherming. Samenwerking met gemeentes, landeigenaren en andere belanghebbenden is hierbij essentieel.
  • Educatie en Voorlichting: Organiseren van cursussen, workshops en lezingen om kennis over bomen en hun verzorging te verspreiden. De voorlichtingscampagnes benadrukken het belang van bomen.
  • Advies en Ondersteuning: Particulieren, bedrijven en overheden kunnen bij de Boomstichting terecht voor deskundig advies over boombeheer en -beleid. Dit omvat boomverzorging, ziektebestrijding en planning van boombeplanting.
  • Onderzoek: Wetenschappelijk onderzoek om kennis over bomen en hun rol in het milieu te vergroten. Deze studies dragen bij aan de ontwikkeling van best practices voor boombeheer en -bescherming.

De Bomenstichting en Voedselbossen

Voedselbossen zijn een prachtig voorbeeld van hoe bomen kunnen bijdragen aan duurzame voedselproductie en biodiversiteit. Gezonde grote bomen zijn de basis voor een productief en ecologisch voedselbos. Grote bomen vervullen essentiële functies in een voedselbos. Zonder de beschutting onder hun
kruinen zou er een ander microklimaat heersen. De verdamping zou veel hoger zijn in droge, warme omstandigheden. Hoge bomen reduceren de windsnelheid bij harde wind in sterke mate.
Hierdoor is de stress voor de productieve soorten onder hun kruin gemiddeld veel lager. Grote bomen zorgen in de loop der tijd voor een sterke
bodemvorming met een dikke humeuze toplaag. 

Stel uw vraag over bomenbeheer of beleid

Heeft u een vraag over bomenbeheer en/of beleid? Of wilt u hier iets over delen? Dit kan een inhoudelijke vraag zijn over boomverzorging of bijvoorbeeld gaan over het bomenbeleid van de gemeente.  Ook als u advies wilt over het maken van bezwaar tegen een kapvergunning kunt u bij Henk terecht.